Theun van der Meer

Theun van der Meer

Theun van der Meer noemt zichzelf hobbyboer. Naast zijn werk als boer (vleesveehouder in Ouwsterhaule) werkt hij als inspecteur voor de NVWA. Theun is een boer die anders dan anders
boert. Hij boert zo natuurlijk mogelijk en heeft bijna alles ingericht op basis agrarisch natuurbeheer. Hij kan zijn bedrijf op deze manier voeren, omdat hij er geen verdienmodel uit hoeft te halen. Dit is dus niet een vorm van boeren die makkelijk gekopieerd kan worden! Dat realiseert hij zich heel goed.

Balans met de natuur

Alles staat in het teken van natuur en is in balans met de natuur, Theun wil zo een ideaalbeeld laten zien. Niet alleen maar praten, maar ook echt doen en zichtbaar maken; dat is zijn credo. Het betreft de boerderij van zijn ouders. Zijn moeder leeft nog en houdt zich nog bezig met hand-en spandiensten en regelt de boekhouding, samen met haar runt hij de maatschap.

Doordeweeks, voordat hij met zijn reguliere werk aan de slag gaat, is hij op de boerderij te vinden en ook ’s avonds na werktijd. Er is een periode geweest dat ze geen vee hadden, maar vee hoort
erbij op een boerderij. Ook zorgen grazende koeien voor meer kruiden en insecten, die vervolgens weer goed zijn voor de weidevogels. Zo ontstaat er weer meer een natuurlijke balans. Op dit moment heeft hij 46 Friese roodbont vee – een typisch oud Fries ras dat uitstekend aansluit bij zijn (zoveel mogelijke) circulaire bedrijfsvoering.

Alles wat Theun kan doen om meer natuur te realiseren op zijn bedrijf doet hij. Denk aan voederhagen, vlindertellingen, kruidenrijk grasland, (uiteraard) weidevogelbeheer, etc. Voor bepaalde klussen helpen vrijwilligers hem, denk aan het planten van de voederhaag.

Burgers erbij betrekken

4x In het jaar publiceert hij stukjes in de dorpskrant, zo wordt het dorp meer betrokken bij wat hij doet. Het land grenst meteen aan het dorp, mensen kunnen dus ook echt zien wat er gebeurt en hij merkt dat veel mensen een praatje met hem komen maken. De interesse van de buitenwacht is er en Theun is laagdrempelig benaderbaar, zo zorgt hij voor verbinding tussen boer en burger.

Verkoop aan huis

Alleen ‘s winters wordt het eigen vlees aan de deur verkocht, hier is veel animo voor! Mensen hebben eerst de koeien zelf kunnen zien, ook dat die het erg goed hebben. Men weet dus wat
men eet, hier komt een specifieke doelgroep op af. Wel benadrukt Theun: het verhaal moet goed zijn, maar de kwaliteit – smaak van het vlees niet minder! Je kunt een mooi verhaal hebben, maar uiteindelijk gaat het wel om de smaak. Daarnaast moet de prijs-kwaliteitverhouding uiteraard goed zijn.

Hoe gaat het met de weidevogels?

Het land staat er goed bij. Er zijn veel eieren en het uitbroeden gaat goed, maar dan… ‘hopelijk hebben we dit jaar minder last van de predatie t.o.v. vorig jaar. De predatoren worden tegen gehouden met een raster, maar tegen rovers uit de lucht kun je niets doen’.

Waar werd je de afgelopen periode echt blij van?

We hebben dit jaar een camera bij de plasdras staan en je weet niet wat je ziet als je de beelden terugkijkt. Vooral ’s nachts is er volop leven, wel 3 a 4x zoveel als overdag! Het is echt een vogelkijkhut op afstand.

Verder is het fantastisch om te zien dat de bolle akkers en het greppelland zoveel effect hebben op de stand van de weidevogels. Er zijn wel 3x zoveel broedparen als voorheen te zien.

Wat wil je andere boeren meegeven?

‘Zoek zoveel mogelijk de balans met de natuur. Ook al ‘offer’ je een klein stukje gangbaar boerenland op, kijk eens wat je ervoor terugkrijgt. Van alle vogels en de daarbijhorende geluiden
word je zelf stil en blij. Dit is machtig mooi om te ervaren en laat zich niet in geld uitdrukken’