Weidevogels

Kattenbandjes actie It Lege Midden

By maart 24, 2020 Geen reacties

Weidevogels zijn niet voor de poes – kattenbandjes actie Gebiedscoöperatie It Lege Midden

De eerste kievits-eieren zijn al gevonden, dit betekent dat over een week of 4 de eerste weidevogel kuikens in het land zullen zijn. Het broedseizoen loopt tot en met juni. Als nestvlieders zijn weidevogel kuikens direct actief rondom het nest en hierdoor heel kwetsbaar en interessant voor verschillende predatoren, waaronder de huiskat.

Onder het motto: We binden de kat de bel aan, wil It Lege Midden kattenbezitters in het gebied bewust maken van de schade die loslopende huiskatten kunnen aanrichten in de broedgebieden van weidevogels. Uit signalen van de mensen die dagelijks in ‘het veld’ zijn blijkt dat er, vooral na zonsondergang, veel katten in de zogenaamde kwetsbare gebieden aanwezig zijn.

Kattenbezitters die woonachtig zijn in het gebied van Gebiedscoöperatie It Lege Midden kunnen via de mail info@itlegemidden.nl een kattenbandje met belletje aanvragen,* vermeld hiervoor uw naam en adresgegevens in de mail.

U krijgt dan, behalve het bandje ook een informatie-sheet toegestuurd met achtergrondinformatie en tips en trucs over wat u zelf nog meer kunt doen om uw kat af te leiden van het jagen en bezig te houden tijdens het weidevogelseizoen.

Het allerbeste is natuurlijk om uw kat tussen maart en juli ’s nachts binnen te houden.

In het voorjaar/broedseizoen vallen er, ook onder katten veel verkeersslachtoffers, het ’s nachts binnen houden van uw kat is dus niet alleen veiliger voor de jonge vogels maar uiteindelijk ook voor uw kat zelf!

*De actie loopt zolang de voorraad strekt maar uiterlijk tot 1 mei 2020.

 

Laat een reactie achter